Bobs Kombucha prettig fris mét voordelen

Bobs Kombucha is prettig fris en past uitstekend bij een gezonde manier van leven. We sommen de voordelen van onze kombucha hier voor je op:

Nauwelijks alcohol

Een biertje of wijntje op zijn tijd is natuurlijk best gezellig, maar minder of geen alcohol gaat je gezondheid veel voordelen opleveren. Daarom denken wij dat Bobs kombucha iets kan toevoegen aan een gezond en vrolijk leven.  Wel de voordelen van gefermenteerd eten, maar zonder de alcohol. Voor de Warenwet wordt kombucha daarom beschouwt als een frisdrank. Letterlijk zegt de Warenwet: ,,De aanduiding limonade of frisdrank mag uitsluitend gebruikt worden voor dranken die geen alcohol bevatten, tenzij de alcohol door een natuurlijk gistingsproces onbedoeld en onvermijdelijk is ontstaan tot maximaal 0,5% alcohol [1].

Weinig suiker

Bobs kombucha is prettig fris, en niet zo zoet. We hebben gezocht naar een mooie balans en een lekker ‘mondgevoel’, met weinig suiker. Het drankje bevat 4,5 gr per 100 ml  – om precies te zijn. Dat is minder dan de helft dan veel andere dranken, zoals bijvoorbeeld cola (dat 11 gram per 100 ml bevat).

Natuurlijk

Om echte kombucha te brouwen, heb je een scoby nodig. Dat is een engels woord en betekent ‘Symbiotic Combination Of Bacteria and Yeast’, oftewel een symbiose van gisten en bacteriën. Deze scoby, die eruit ziet als een glimmende pannenkoek, wordt in gezoete thee gelegd. De scoby zet de suikers om in verschillende zuurtjes en smaken. Wat tijdens het brouwproces gebeurt is een wonder van de natuur dat we fermentatie of vergisting noemen. Kombucha is zo populair vanwege de prettige frisheid en omdat het natuurlijke voedingsstoffen  bevat.

Zo min mogelijk verpakkingsmaterialen

Bobs kombucha is gebrouwen met 100 % biologisch gecertificeerde ingrediënten. Omdat we lokaal zijn, maken we bovendien een punt van zo min mogelijk co2 uitstoot. We gebruiken weinig energie en zo weinig mogelijk verpakkingsmaterialen. Om die reden hebben we bijvoorbeeld afscheid genomen van kleine flesjes en bieden onze kombucha alleen nog in grotere flessen aan.

Zoet én zuur

De smaken in onze kombucha ontstaan dus door fermentatie van de gezoete thee. Wat je proeft is een verrassend pittig zuurtje en een beetje zoet van het oorspronkelijke brouwsel. Daarnaast voegen we vers geperst sap toe, zoals gember en framboos, die voor een lekkere twist zorgen.

B vitamines

Fermentatie zorg voor smaak én voor voedingstoffen. Naast mineralen, antioxidanten en gunstige bacteriën, wordt tijdens de fermentatie heel veel B vitamines aangemaakt. Die heeft het menselijk lichaam nodig om de natuurlijke energie te activeren. Alle gezonde stoffen in kombucha samen wordt ook wel ‘probiotica’ genoemd. Een woord uit het Oud Grieks; Pro=voor en Bio=het leven betreffend.

oud als de wereld zelf

Het principe van vergisting is zo oud als de wereld zelf; in het oude testament wordt al gesproken over drankjes die aan kombucha doen denken. Wat gebeurt er met zoete drank die je enkele weken laat staan?  Dat wordt een azijn-achtige drank, omdat de gist natuurlijke suikers heeft op gegeten. Er gaan veel mooie verhalen de ronde over kombucha dat zijn oorsprong in Azië kent en zich aan het begin van onze jaartelling over alle windrichtingen heeft verspreid. Daarom zeggen wij: Bobs Kombucha is ‘2000 jaar geschiedenis in een fles’

Culinair

Door de natuurlijke fermentatie en het mixen met kruiden en fruit is kombucha in feite een culinair drankje. Een goede vervanger voor wijn en bier, zegt ook restaurantrecensent Joël Broekaert (onder andere werkzaam voor NRC). Wij maken deze winter bijvoorbeeld een chai, vol met verwarmende kruiden. Heerlijk als het buiten koud is en perfecte begeleider bij winterse kost.  Kombucha-makers variëren eindeloos en dat zorgt voor verrassende resultaten. Geen enkele kombucha-merk is het zelfde.  Let op: Het drinken van kombucha kan leiden tot een avontuurlijke en levenslange zoektocht naar steeds weer nieuwe favoriete smaken.