Bobs kombucha is prettig fris. Heerlijk om de dag mee te beginnen of mee te eindigen. Én het drinken van kombucha biedt voordelen. We sommen ze hier voor je op:

nauwelijks alcohol

Gefermenteerd en toch nauwelijks alcohol. Dat kan! De gist zet de rietsuiker om in alcohol (ethanol) en alcohol wordt door de bacteriën omgezet in zuren. Er blijven dankzij het natuurlijke vergistingsproces minimale sporen van alcohol over. Voor de Warenwet wordt kombucha daarom beschouwt als een frisdrank. Letterlijk zegt de Warenwet: ,,De aanduiding limonade of frisdrank mag uitsluitend gebruikt worden voor dranken die geen alcohol bevatten, tenzij de alcohol door een natuurlijk gistingsproces onbedoeld en onvermijdelijk is ontstaan tot maximaal 0,5% alcohol [1]. Een biertje of wijntje op zijn tijd is natuurlijk best gezellig, maar minder of geen alcohol gaat je gezondheid veel voordelen opleveren. Daarom denken wij dat Bobs kombucha iets kan toevoegen aan een gezond en vrolijk leven. En ben je zwanger, of heb je een alcohol-allergie: realiseer je dus dat kombucha altijd een minimale hoeveelheid alcohol zal bevatten.

weinig suiker

Bobs kombucha is prettig fris, maar niet zo zoet. We hebben gezocht naar een mooie frisse balans en een lekker ‘mondgevoel’, met toch weinig suiker. Het drankje bevat slechts 4,5 gr per 100 ml om precies te zijn. Dat is een aardig verschil met bijvoorbeeld cola (11 gram).

natuurlijk

Om echte kombucha te maken, heb je een scoby nodig. Dat is een symbiose van gisten en bacteriën die in gezoete thee wordt gelegd. De scoby zet de suikers om in, uiteindelijk, verschillende zuren. Wat tijdens het brouwproces gebeurt is het wonder dat fermentatie of vergisting heet. Kombucha is een cadeau van de natuur dat zo populair is vanwege de prettig frisheid en voordelen voor je gezondheid.

biologisch

Bobs kombucha is van 100 % biologisch gecertificeerde ingrediënten. Ommdat we lokaal zijn, maken we bovendien een punt van zo klein mogelijk foot-print.

zoet én zuur

De smaak van kombucha ontstaat door fermentatie van de gezoete thee. Wat je proeft is een verrassend pittig zuurtje. En een beetje zoet van het oorspronkelijke brouwsel.

B vitamines 

Fermentatie zorg voor smaak, én voor voedingstoffen. Naast mineralen, antioxidanten en gunstige bacteriën, wordt tijdens de fermentatie heel veel B vitamines aangemaakt. Die heeft het menselijk lichaam nodig om de natuurlijke energie te activeren. Alle gezonde stoffen in kombucha samen wordt ook wel ‘probiotica’ genoemd. Een woord uit het Oud Grieks; Pro=voor en Bio=het leven betreffend. 

traditioneel

Bobs Kombucha is ‘2000 jaar geschiedenis in een flesje’. In het oude testament wordt al gesproken over drankjes die aan kombucha denken. We weten dat het drankje in Azië zijn oorsprong kent.

culinair

Door de natuurlijke fermentatie en het mixen met kruiden en fruit is kombucha in feite een culinair drankje. Een goede vervanger voor wijn en bier, zegt ook restaurantrecensent Joël Broekaert (onder andere werkzaam voor NRC). Wij maken deze winter bijvoorbeeld een chai, vol met verwarmende kruiden. Heerlijk als het buiten koud is en perfecte begeleider bij winterse kost.  Kombucha-makers variëren eindeloos en dat zorgt voor verrassende resultaten. Geen enkele kombucha-merk is het zelfde.  Let op: Het drinken van kombucha kan leiden tot een avontuurlijke en levenslange zoektocht naar steeds weer nieuwe favoriete smaken.