Wel puur natuur, maar niet gecertificeerd met EU-logo

Bobs Ondertitel die nog veranderd moet worden naar iets dat klopt:

Geen logo van de EU op onze fles dat we biologisch zijn, omdat we geen SKAL keurmerk hebben. De belangrijkste redenen is het administratieve karakter van het keurmerk; ik betaalde jaarlijkse vele honderden euro’s en werd geacht een uitputtende administratie bij te houden. Zodat bij een jaarlijkse controle kan worden vastgesteld dat ik alleen biologische ingrediĆ«nten gebruik. Bovendien werd de experimenteerruimte om met mijn kombucha in het lab gekke nieuwe smaken te maken, zeer beperkt. Elke recept voor elke product moet van te voren worden ingediend, elke afwijking moet worden gemeld, en tot achter de komma worden vastgelegd, etc.

Ben natuurlijk helemaal voor biologisch/geen gif. Maar helaas moest mijn bedrijfje dezelfde administratie voeren als een grote. Als je iemand kan inhuren die je daarbij helpt, is het waarschijnlijk wel te doen. Maar mijn bedrijfje is daarvoor nog te klein. Pogingen die ik heb gedaan om het certificaat te verkrijgen en te behouden heb ik daarom stop gezet. Voor nu. Helaas.

Ik focus mij op de kombucha zelf, lekker smaken, en op klanten. Ondertussen werk ik gewoon met louter biologische producten