Van groen is bekend dat het een positieve uitwerking heef op de gezondheid

Het Binnenhof, hart van de democratie, gaat verbouwd worden en dan weet je wat er gaat gebeuren: de pleuris breekt uit. De Volkskrant doet verslag vandaag en zegt, netjes, over de verbouw-plannen: ,,Daar is een onvrede over.” Wat zijn zoal de zaken waar ‘men’ tegen te hoop loopt: een XL-vergaderzaal en een tropische tuin. Niet sober genoeg, aldus de politici.

Tropische tuin

De tuin moet zichtbaar maken waar vroeger ooit een gracht rondom he het Binnenhof liep. Loze ruimtes krijgen een nieuwe groene bestemming. Mijn ogen blijven plakken bij dat woord ‘tropisch’ – dat is vragen om gelazer – maar wat een fijn idee om het hart van onze democratie te larderen met een groene strook.

Om die reden vragen steeds meer gemeenten aan mensen om de stenen uit hun voortuin te trekken, en een bloemenzee aan te leggen. Immers lang leven de bijen. En boeren worden gestimuleerd langs hun weilanden stroken met bloemen aan te leggen. Bijtjes, bijtjes, kom maar terug!

Ik doe ook wat, ik maai mijn gras niet, zodat de lieve bijtjes zich te goed kunnen doen aan de paardenbloemen en andere gebloemte dat begin april in bloei steekt. Inderdaad wemelt het van de insecten, zo snel gaat dat kennelijk.

Terug naar het Binnenhof. De kritiek is inmiddels zo groot, dat de vraag al is, aldus de krant, of de verantwoordelijk architect, Ellen van Loon, wel kan aanblijven. Omdat ze een tuin wil aanleggen! Een tropische tuin met palmbomen. Dames en heren, zo politiek is de aanleg van een tuin.

Dat woord ‘tropisch’ en ‘palmbomen’ doet mevrouw Van Loon straks de nek om. Niet oer Hollands immers. Niet nationalistisch. Had ze een klassieke landschapstuin gewild, of een variant op een bollenveld vol gereformeerde tulpen, en het Binnenhof had over een paar jaar een prachtige tuin gehad. Jammer. Ik blijf hopen want al dat groen zo goed zijn. Van groen is bekend dat het een positieve uitwerking heef op de gezondheid, het zou onze democratie extra zuurstof geven, een beetje ontspanning, precies wat deze tijd nodig heeft.