Hoe je zelf kombucha maakt (met een beetje hulp van de natuur)

Hoe je zelf kombucha maakt. Regelmatig krijg ik die vraag. Mensen zijn geïnteresseerd in fermenteren, in brouwen op een natuurlijk manier. Als je eens een paar uur niks te doen heb: hier volgt hoe je zelf kombucha maakt!

KIT

Op het festival mañana mañana namen wij van BOBS een DO IT YOURSELF KIT mee. Bestond uit een uitgebreide handleiding en, jawel, een potje met een scoby erin. Groot succes, velen wilden het proberen om zelf kombucha te maken met onze scoby.

Scoby

Een scoby? Ja, scoby is de engelse afkorting voor: Symbiotic Combinatoin of Yeast and Baceteria. In het Nederlands zeggen we ‘de zwam’. Die heb je nodig.

hoe maak je zelf kombucha?
moederzwam in een potje

Hoe maak je heerlijke kombucha helemaal zelf?

Hier volgt een stappenplan voor 2 liter kombucha. Das wel een mooie hoeveelheid om thuis te brouwen.

Het belangrijkste: de kombucha-zwam

Als je wil kan ik het kombucha-zwammetje opsturen naar je. Dan ben je een paar dagen later in het bezit van een zwammetje waar ook BOBS kombucha mee wordt gebrouwen. Ik stuur je de DO IT YOUR SELF KIT toe, samen met 10 flesjes BOBS Kombucha in drie verschillende smaken (voor 29,95). Zodat je alvast wat kombucha in huis hebt om het feit te vieren dat je nu zelf kombucha maakt 🙂

Zelf kweken

Wat je ook kunt doen, is online een raw kombucha bestellen (let op dat ie echt raw is!). Eentje van BOBS bij voorkeur (offcourse!). Zo’n flesje buiten de ijskast, ontwikkelt binnen enkele dagen een eigen scoby. die kan je gebruiken! Maar let op: je kan dan niet meteen 2 liter brouwen. Begin in dat geval met één kopje gezoete thee en leg daar je mini-scoby in. Na een (kleine) week heb je dan een scoby zo groot als je thee-kopje. Die kan je gebruiken om 1 liter kombucha te maken. Na nog een week (of wat) heb je dan daadwerkelijk een scoby waarmee je aan je 2 liter batch kan beginnen. Tada! (Geduld is een schone zaak.)

We gaan nu even verder met de gebruiksaanwijzing voor als je over voldoende scoby en startervloeistof beschikt.

Wat heb je nog meer nodig:

8 gram thee (bij voorkeur zwarte thee, zonder toevoegingen. Dus geen earl grey en ook geen thee met een smaakje. Englisch Breakfast thee is bijvoorbeeld wel geschikt. En je kan ook een deel groene thee gebruiken.)

70 tot 80 gram (riet)suiker

1 pot pan of vat, van glas, keramiek of rvs (tip: gebruik een aspergepan, die gewoon handig hier voor.)

1 doek, door adembaar (gemaakt van katoen), en een elastiek of rubber om je pot of vat goed af te kunnen sluiten met de doek. De doek is bedoeld om insecten buiten te houden, en toch zuurstof toe te laten.

Verder erg handig zijn een trechter om over te gieten, en 1 of 2 glazen liter flessen met Grolsch-sluiting om de kombucha in te gieten na fermentatie.

SNELLE START

 • Zet 1 of 2 liter water op  (afhankelijk van hoeveel kombucha je wil maken) om te laten koken.
 • Als het water heeft gekookt, voeg je de thee toe. En laat zo’n 15 minuten trekken.
 • Voeg vervolgens de 70-80 gram suiker toe. En zorg dat de suiker volledig oplost in het theewater.
 • Laat de thee vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Alles onder de 25 graden is goed. Zorg voor een schone fermentatie-pot. Bij voorkeur direct uit de afwasmachine, en dan nog 1 keer schoon gespoeld met koud water.
 • Vul de fermentatiepot met de afgekoelde thee en voeg de kombucha-zwam en de starter-vloeistof (de inhoud van het glazen potje of ongeveer 200 ml verse kombucha). Denk erom: je dient tenminste 100 ml startervloeistof per 1 liter thee toe te voegen. 
 • Sluit de fermentatiepot af met de kaasdoek en het elastiek of rubberen band.
 • Zet de fermentatiepot op een warme plek in huis, waar het tenminste 21 graden is. Laat de fermentatiepot nu rusten voor een paar dagen.
 • Na 10 tot 16 dagen, is je kombucha klaar. Let op; wanneer de kombucha precies klaar is, bepaal jij zelf. Proef vanaf de 10de dag en bepaal wanneer jij de kombucha lekker vindt.
 • Bewaar 10 procent van de vloeistof, samen met je scoby (die in dikte is gegroeid) om je een volgende kombucha te brouwen. Giet de kombucha in een fles en zet deze koud in de koelkast.

GEFELICITEERD! Je hebt nu zelf kombucha gemaakt!

 • Let op: Voor je nieuwe fermentatie pak je je scoby en maakt deze even goed schoon, zodat de bruine gietresten er af zijn gespoeld. Maak ook je fermentatievat eerste helemaal schoon voordat je een nieuwe fermentatie start. Heb je dit gedaan, dan kan je opnieuw bij 1 beginnen.
 • De kombucha kan je ook nog van smaakjes voorziet. Bijvoorbeeld door wat gember of spa toe te voegen. Als je je fles met kombucha en een toegevoegde smaak buiten de ijskast 1 of 2 dagen laat staan, start een 2de fermentatie. Als het goed is ontstaan er dan wat bubbels in je drankje. Zet de fles na 2 dagen wel weer in de koelkast anders gaat de fermentatie te hard, en wordt je drankje zuur.
 • We hopen dat je veel plezier hebt gehad. Laat ons weten wat je ervaringen zijn of stuur ons een mail (bob@bobskombucha.com) als je vragen hebt!
 • Succes!